Milyen kávéfőzőt válasszak?
Az alábbiakban a legjobb választás érdekében részletesen megvizsgáljuk, hogy miért érdemes vagy éppen nem érdemes megvenni a négy különböző típusú kávéfőző bármelyikét: az automata kávéfőzőt, a filteres kávéfőzőt, a kapszulás kávéfőzőt és a presszókávéfőzőt. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a végső döntés sok szemponttól függhet, például az egyéni preferenciáktól és igényektől.
Az automata kávéfőzők
Az automata kávéfőzők használata rendkívül kényelmes, hatékony és időtakarékos lehet. Reggeli ébredés után egyszerűen beállíthatod a kívánt erősséget és mennyiséget (akár előre betáplálhatod a paramétereket ízlésed szerint), majd a gép gondoskodni fog a többiről. Ha emellett döntenél, a következő előnyöket és hátrányokat kell figyelembe venned:
-Gyors és kényelmes, vagyis az automata kávéfőzők általában gyorsan készítik el a kávét, és nincs szükség aktív felügyeletre.
-Konzisztencia: ezek a gépek általában egyenletes minőségű kávét készítenek minden alkalommal.
-Programozhatóság: arra is lehetőségünk van, hogy az automata kávéfőzőt előre beállításuk, hogy reggelente friss kávé várjon bennünket.
-Az automata kávéfőzők általában jóval drágábbak lehetnek bárely más típusú készülékeknél. Ez érthető, mivel a legnagyobb tudást és kényelmet ezek az eszközök biztosítják. Érdemes mérlegelni, hogy napi 1-2 kávé elkészítéséért érdemes ekkora beruházást végezni.
Filteres kávéfőzők
A filteres kávéfőzők megbízható készülékek, amelyek meglepően egyszerűen használhatók.
-Könnyen kezelhető eszközök, egyszerű kialakítással.
-A kávéfőző és a belevaló kávék általában olcsóbbak, mint a legtöbb típus.
-A filteres kávéfőzők általában lassabban készítenek kávét és a minőségük sem felétlenül lesz olyan kiemelkedő, akár egy jobb eszpresszófőzővel.
Kapszulás kávéfőzők
A kapszulás kávéfőzők manapság egyre népszerűek a kompakt méretük és egyszerű használatuk miatt, de biztosan jó döntés ezt választani?
-A kapszulás kávéfőzők gyorsan és könnyen használhatók, és nincs szükség külön a kávé mérésére vagy őrlésére.
-Számos kávéfajtát és ízvariációt kínálnak különböző kapszulagyártók, így mindig van újdonság amit érdemes kipróbálni.
-A kapszulák általában drágábbak, és a hosszú távú költségek magasabbak lehetnek.
-A kapszulák gyakran műanyagból készülnek, ami környezetre káros hatással van, de ha alumíniumból készültek, akkor is legalább érdemes arra figyelmet szánni, hogy szelektíven gyűjtsük őket.
Presszókávéfőzők
A presszókávéfőzők hagyományos, igazi olasz kávét készítenek (persze a megfelelő kávé használatával).
-Intenzív és teljes ízvilág, erőteljes aromás illattal. Ez felülmúlhatatlan.
-A készülékek általában olcsóbbak, és nem igényel további kiegészítőket.
-A professzionális presszókávéfőzés művészet is lehet, vagyis időbe telik, mire tökéletesítjük a technikát. Persze, ha egyszerűen csak fekete espressot szeretnénk fogyasztani nincs szükség különleges technikákra.
-Sajnos nem alkalmasak tejes verziók készítésére, de külön eszközökkel kiegészíthetők.